Hlavní navigace

Sharing neboli pirátské sdílení karet: Noční můra všech satelitních operátorů

5. 1. 2012
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 322915
Satelitní služby (nejen) z celé Evropy se v podstatě neustále potýkají s pirátstvím. Zatímco v minulosti byla velice populární takzvaná softwarová emulace, nyní jde o takzvané sdílení. Co je to tedy onen sharing, přes který údajně desítky tisíc diváků nelegálně přijímají například programové nabídky Skylinku? A kdo vůbec se sdílením karet zápasí? Nalijme si čistého vína. Ušetřen není v podstatě nikdo, a to ani takoví giganti, jako je třeba britská Sky. Tento článek rozhodně nebude návodem „Jak na to?“, ale blíže by vás měl seznámit s danou problematikou.

Pohled do minulosti: Co to byla emulace

Vysvětleme si nejdříve, co to je vlastně emulace, zkráceně EMU, která bývá často na internetových fórech označována také lidovým slovem pštros. Pokud přijímáte placenou satelitní televizi běžným, tedy legálním způsobem, v boxu máte umístěnou kartu některé z českých služeb. V případě, že jste „černý“ divák, tyto karty nahrazují soubory, které se do přijímače nahrávají. Jak se to dělá, to se pochopitelně v tomto článku nedozvíte, protože by to bylo trestné a za druhé rozhodně k pirátskému příjmu navádět nechceme. Pouze vysvětlujeme, jak to funguje. Onen soubor si lze představit právě jako virtuální kartu, která obsahuje seznam kódů. Z nich pak box čte a přiřazuje je jednotlivým službám, jež jsou hacknuty neboli piráty prolomeny. Naši čtenáři, kteří už sledují svět satelitní televize alespoň několik let, si jistě dobře pamatují na vrchol emulace, který lze najít někde mezi roky 2006 až 2007. Tehdy bylo možné přijímat nelegálně řadu služeb, především pak těch, které kódovaly televizní signál v systému Nagravision 2. Ten už se v dnešní době téměř nepoužívá.

Rok 2011: Emulace už je (téměř) mrtvá

Satelitní operátoři pochopitelně s tímto druhem pirátství v minulosti dlouhou dobu soupeřili. Zvlášť populární byla například rumunská Digi TV, která takto chodila až do druhé poloviny roku 2010, a to pochopitelně včetně české a slovenské programové nabídky. Přesto, že konkrétně tento operátor často měnil kódy, v podstatě mu to téměř nebylo v ničem platné. Chytré hlavičky objevily algoritmus, kterým ke změnám dochází, a přišly u upravených firmwarů s takzvanou funkcí autoupdate, kdy nebylo nutné nic dělat, protože kód se po chvíli dokázal na aktuální proměnit sám. Operátorům utíkaly tímto způsobem obrovské finanční částky a bylo jasné, že s pirátstvím v podobě emulace se musí jednou provždy skoncovat. To umožnil ve většině případů přechod na kódovací systém Nagravision 3. V minulosti se sice objevily spekulace o tom, že kryptování není bezpečné, ale za dobu pěti let se tato domněnka nepotvrdila. Dvě podstatné výjimky však v této oblasti existují. Jde o satelitní služby ORF Digital (včetně HD kanálů) a AustriaSat z Rakouska, které náporu pirátů podlehly koncem roku 2010. Tentokrát šlo o prolomení systému CryptoWorks, což je mimochodem i jedním z důvodů, proč se těchto karet chtějí zbavit i čeští satelitní operátoři včele se Skylinkem. Přesto se dá hovořit o tom, že doba emulace už je dávno za námi a i uvedený problém bude brzo vyřešen.

ORF 2 HD screenshot - hdtv-pro.de

Útoku hackerů podlehl mimo jiné i rakouský veřejnoprávní kanál ORF 2 v HD rozlišení (Zdroj: hdtv-pro.de)

Ilustrační piráti satelitní 100

Z ARCHIVU: Pirátský příjem satelitu aneb proč si to neukrást, když je to zadarmo

Stovky a tisíce televizních diváků v těchto dnech řeší problém s příjmem satelitní služby Digi TV. Přesněji řečeno, řeší ho ti, co tuto placenou satelitní službu přijímají pirátsky a zadarmo – Digi TV totiž začala častěji měnit přístupové kódy a piráti se na internetu shání po nejnovějších číselných kombinacích. Pirátství z orbitu ale není otázkou krátké doby. Neautorizovaný příjem slaví právě letos čtvrtstoletí.

Proč je sdílení karet noční můrou všech satelitních operátorů

Zapomeňte všechno, co bylo doposud napsáno, a zkuste se vrátit o několik let zpátky, dejme tomu do roku 2006, kdy byly v rámci softwarové emulace prolomeny téměř všechny velké satelitní platformy, na které byste si vzpomněli. Pro satelitní operátory obrovské finanční ztráty, které jim způsobovali zákazníci, kteří, než aby si objednali službu legálně, sáhli po jednoduché možnosti EMU. Nyní se posuňme do roku 2012 a zjišťujeme, že situace je v podstatě úplně stejná. Rozdíl je pouze v tom, že emulování karet nahradil takzvaný sharing, neboli jejich sdílení. To je postaveno na naprosto jednoduchém principu. Zjednodušeně řečeno, do přijímače se nahraje soubor, který obsahuje data pro satelitní služby, které chcete přijímat. Rozdíl je ale tentokrát v tom, že onen soubor neobsahuje seznam kódů, ale přístupových cest. Každá cesta je v podstatě jedním serverem, případně satelitním boxem, jenž obsahuje případně až desítky karet. Pochopitelně jde o byznys, na němž se dá velice slušně vydělat, o čemž bude řeč hned vzápětí. V podstatě neškodné sdílení, i když ho například Skylink i další operátoři považují jako nelegální, je v rámci jedné domácnosti, pokud si potřebujete vytvořit virtuální kartu pro jiný box. Satelitní provideři to sice nevidí rádi, ale mnohem horší pro ně je skutečnost, když se něco podobného děje v rámci celých domů, případně (ještě hůře) na mezinárodní úrovni.

Ferguson Ariva202E přední panel 500

Díky možnosti sharingu se stalo mezi některými satelitními diváky populární takzvané „levné železo“

Před sharingem nebyl uchráněn téměř nikdo

Jedinou možností operátorů, jak se chránit proti takzvanému sdílení karet, je používat nejmodernější technologie kódování. Platí to u již zmiňovaného Skylinku, který již implementoval nejnovější generaci systému Irdeto. Ten v budoucnu nahradí souběžně používaný CryptoWorks. Jak se ale ukazuje, ani v tomto případě nemusí být služba v bezpečí. Jak se totiž na některých fórech ukázalo, ani Irdeto od Skylinku není bezpečné a je možné ho sdílet. Proto operátor v minulosti testoval takzvanou ochranu Secure Silicon. Ta se ale ukázala jako problematická pro některé legálně platící zákazníky, kteří ovšem neměli službou certifikované boxy (bez značky Skylink Ready). Doposud jsme nezmínili důležitý fakt, že sharing funguje pouze u přijímačů s operačním systémem Linux. Diváci satelitní televize si je pořizují nejen pro dobrou simulaci originálních čteček pomocí různých pluginů, ale právě i kvůli funkci sdílení. Tato problematika se ale nevyhýbá ani takovým gigantům, jako je například britská, italská nebo německá Sky, případně služby Canal Digital a Canal Digitaal.

Tipy C

Rise of The Planet of The Apes

Nejnovější trháky na satelitu? Žádný problém pro hackery. Nabídnou i programy pay-per-view…

Sdílení je velký byznys. Běží v něm klasická stanice i programy pay-per-view

Na internetu lze najít několik utajených fór, která klasicky přes vyhledávač nenajdete a založila si na sdílení karet svůj byznys, respektive tyto diskusní skupiny samy neposkytují nic, ale jsou pouze jakousi branou k programům prostřednictvím sharingu. Obchodníci, kteří touto cestou programy nabízejí, jsou v podstatě nedosažitelní. Mají zajištěnu anonymitu a komunikují prostřednictvím smyšlených účtů například na Google Mailu nebo Hotmailu, a jejich PayPal konta jsou zřízena na neexistující osoby. Ostatně, proč by tomu mělo být jinak, když vznikly právě za tímto účelem? A co se tu nabízí? V podstatě všechno – filmové, sportovní, dokumentární i erotické kanály a mnoho dalšího. Ušetřeny nejsou ani služby pay-per-view, nad čímž mě osobně zůstává rozum stát, jelikož snímky v rámci nich nabízené fungují na trochu jiné bázi, než je tomu u klasických stanic. Pak už je jedno, zdali jde o filmy, které právě vstupují na Blu-ray a DVD, nebo sportovní události typu WWE – Summer Slam; Tables, Leaders, Chairs (TLC) nebo třeba No Way Out. Sdílení dělá zkrátka operátorům hodně velké starosti a i do budoucna bude platit, že ani v dobách kvalitního zabezpečení nebudou mít rozhodně na růžích ustláno…

Jakým způsobem přijímáte satelitní televizi?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).